Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dla dzieci jak i dorosłych. Przepyszne.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13789
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 25
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10116
Szybka i smaczna
Odsłon: 13789
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 25
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10116
Składniki
Z mleka, jaja, proszku do pieczenia, cukru i mąki, mieszamy gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju aby banan mógł się zanurzyć w połowie i aby np. 3 – 4 porcję mogły swobodnie „pływać” w oleju.
Obranego banana kroimy albo wzdłuż na pół i na pół, lub tylko na pół. Obtaczamy w cieście i delikatnie przekładamy widelcem na patelnie, smażmy na jasny złoty kolor z obu stron. Wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy ciepłe, polane miodem, posypane wiórkami kokosowymi. Banan w cieście świetnie się nadaje na ciepły deser podany z kulką lodów i orzechami.