Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowiec pachnący cynamonem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5633
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30548
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5633
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30548
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem. Po 5 minutach osącz dok ładnie na sitku i posiekaj. Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymie szaj z sokiem cytrynowym. Połowę czekolady posiekaj, a pozostałą zetrzyj na tarce o grubych otworkach.
Masło rozpuść w rondelku, dobrze ostudź, a następnie utrzyj na jasny krem razem z cukrem. Miksując, wbij kolejno po jednym jajku. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce śmietany i dodaj do ucieranej masy.
Całość chwilkę jeszcze miksuj, dodaj rozgniecione banany, wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko wprost do ciasta razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Krótko wszystko zmiksuj.
Na koniec do ciasta wsyp rodzynki, z orzechami oraz startą i posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Masą napełnij wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki, każdy ew. udekoruj plasterkiem pomarańczy i skarmelizowanym orzechem.Źródło: Tina