Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowiec pachnący cynamonem"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 209
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 150
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 209
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 150
Składniki
Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem. Po 5 minutach osącz dok ładnie na sitku i posiekaj. Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymie szaj z sokiem cytrynowym. Połowę czekolady posiekaj, a pozostałą zetrzyj na tarce o grubych otworkach.
Masło rozpuść w rondelku, dobrze ostudź, a następnie utrzyj na jasny krem razem z cukrem. Miksując, wbij kolejno po jednym jajku. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce śmietany i dodaj do ucieranej masy.
Całość chwilkę jeszcze miksuj, dodaj rozgniecione banany, wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko wprost do ciasta razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Krótko wszystko zmiksuj.
Na koniec do ciasta wsyp rodzynki, z orzechami oraz startą i posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Masą napełnij wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki, każdy ew. udekoruj plasterkiem pomarańczy i skarmelizowanym orzechem.Źródło: Tina