Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii :).
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1362
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25417
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1362
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25417
Składniki
Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. * Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.
Na wierzch ciasta możemy dodać także inne owoce tj. morele, śliwki węgierki czy gruszki. Życzę smacznego! :)