Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedno z moich ulubionych ciast, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
krem: mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.
syrop: Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.
ciasto: Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką. Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm
Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać.
Nożem kroimy romby lub kwadraty. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st. Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami...