Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto bez mąki? - tak! pyszne i zdrowe i bardzo świąteczne :)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 601
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8546
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 601
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8546
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Składniki
Odkładam 2 łyżki płatków do posypania. Pozostałe płatki migdałowe mielę w blenderze. Prawie na mąkę, Jeśli zostają kawałki płatków, ok - będzie trochę chrupać :) Z 3 paczek płatków uzyskuję 2 szklanki drobin.
Pomarańcze gotuję 10 minut. Po pierwsze dlatego, by pozbyć się transportowych konserwantów, a po drugie gotowanie pozbawia skórkę goryczki. Odkrawam końcówki, gdzie może być najwięcej białej części, następnie całe, razem ze skórką blenduję. Uzyskuję ok. litra - 4 szklanki musu pomarańczowego. Pomarańcze mają różna soczystość, więc uważam łącząc migdały z pomarańczami. Uwaga! Proporcje do ciasta są 1:2, czyli na jedną porcję drobin migdałowych przypadają dwie objętości musu pomarańczowego.
Do zmielonych płatków migdałowych dodaję zmiksowane pomarańcze. Dodaję słodziwo (dziś syrop palmowy), żółtka jajek i opcjonalnie proszek do pieczenia. Czasem dorzucam kilka orzechów lub owoców suszonej żurawiny. Dodaję żółtka jajek i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszam, mikserem lub łyżką (energicznie).
Z białek ubijam pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszam całość.
Foremki natłuszczam olejem kokosowym, posypuję czymkolwiek, np. jakąś pozostałością drobin migdałowych i wlewam surowe ciasto. Posypuję odłożonymi płatkami migdałów. Piekę w 185 stopniach 45-50 minut, W połowie pieczenia odparowuję nieco piekarnik - uchylam na kilka sekund drzwiczki i zamykam spowrotem. Po upieczeniu otwieram drzwiczki piekarnika i ciasto wyjmuje po 5 minutach.
Od razu nożem oddzielam ciasto od brzegów formy, by studząc się odparowało nadmiar soku :) Dno i tak zawsze zostanie bardziej wilgotne. Dlatego piekę często w jednorazowych foremkach. Rozcinam je i zsuwam ciasto na talerz. Wyjmuję jeszcze ciepłe i studzę w przewiewnym miejscu. Pychotka! ..i nikt kto go próbował nie chce uwierzyć, że ciasto jest bez mąki :)