Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza z musem truskawkowym"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Składniki
6-8 PORCJI 30 min, SUSZENIE ok. 90-120 min, porcja: 370 kcal, CENA: 1,30-1,80 zł
Przygotuj bezę: nagrzej piekarnik do 120 st. C. Białka włóż do misy miksera i ubijaj na puszystą pianę. Pod koniec ubijania po łyżce dodawaj cukier, nadal ubijając. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być gładka i lśniąca.
Naszykuj 4 lub 2 równe prostokątne formy do pieczenia (np. keksówki). Wyłóż je papierem do pieczenia, rozłóż na nim ubite białka, formując 4 lub 2 blaty. Wygładź (możesz też wyłożyć bezę bezpośrednio na papier na blasze, formując prostokąty). Wstaw do piekarnika z termoobiegiem, susz ok. 1,5-2 godz. Następnie wyłącz, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw, by bezy dalej schły.
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój. Wrzuć do rondla, dodaj cukier i wodę. Gotuj, mieszając, do miękkości. Ostudź, wstaw do lodówki. Schłodzone zmiksuj, przetrzyj przez sito. Przełóż bezy, ozdób.Źródło: Świat kobiety