Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wielką ciekawością podeszłam do tego przepisu. Ostatnio wypieki bezglutenowe królują w mojej kuchni, a rogale z białym makiem uwielbiamy i nie wyobrażamy sobie listopada bez nich. Z nutką niepokoju przygotowywałam ciasto, ale jak się okazało niepotrzebnie się tym tak denerwowałam. Rogale bezglutenowe smakiem niczym nie odbiegają od tych na mące pszennej, jedyne co mnie zaskoczyło, to praca z samym ciastem, te znacznie różniło się od ciasta pszennego, jeśli chodzi o elastyczność. Ale wszystko się udało! Warto je przygotować, jeśli w swojej kuchni unikacie glutenu - polecam!
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 75
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 91
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 75
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 91
Składniki
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta. Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut. Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.
Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało. Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta. Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki. Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. ieczemy rogaliki przez 20-25 minut. Studzimy i opcjonalnie już zimne oblewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.