Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez glutenu są równie smaczne jak te z dodatkiem mąki pszennej. Dowodem na to jest ten właśnie orzechowiec. Spód ciasta jest pyszny , mocno orzechowy z dodatkiem niewielkiej ilości bezglutenowej mąki owsianej. Idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, suszonymi daktylami i moimi ulubionymi figami. Całość została przykryta bezową , chrupką pierzynką. Jak dla mnie jest oto połączenie idealne. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości nie tylko tym, będącym na diecie bezglutenowej.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2959
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 416
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2959
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 416
Składniki
Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy . Będzie klejące , więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Formę 25x30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą . Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką
Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi , daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!