Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezowa chmurka z morelami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 31
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 98
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 31
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 98
Składniki
Cukierki drobniutko posiekaj. Białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj wiórki kokosowe, karmelki oraz kropelki czekoladowe. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem.
Na spodzie formy rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj też kilkucentymetrowy brzeg. Bezę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
W tym czasie morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Ponownie włóż do garnka. Dodaj owoce i gotuj, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanęubij na sztywno z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Piankę śmietankową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzch wyłóż morele z konfiturą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 290 kcal.Źródło: Tina