Przepis wart wypróbowania: "Bezowy tort z owocami"
Bezowy tort z owocami
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g malin
- 125 g porzeczek
- 125 g jeżyn
- 250 ml śmietany
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wiśniówki
- sok z cytryny. Bezy: 3 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g malin
- 125 g porzeczek
- 125 g jeżyn
- 250 ml śmietany
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wiśniówki
- sok z cytryny. Bezy: 3 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Rozbij nad miską jajka, oddzielając żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj 3 łyżki cukru pudru i zmiksuj. Ptem delikatnie wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.
Na każdym z arkuszy narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20 cm – w ten sposób łatwiej będzie Ci rozprowadzić masę białkową, by uformować jednakowe bezy. Piecz przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz kolejną godzinę.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż bezy ostygną (nie wyjmuj ich w tym czasie z pieca).
Opłucz truskawki i pozbaw je szypułek. Połowę truskawek zmiksuj z 30 g cukru pudru, sokiem z cytryny i wiśniówką. Następnie odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Pozostałe owoce również umyj i odstaw do lodówki.
Ubij śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Bezy przekładaj na przemian bitą śmietaną, owocami i sosem. Całość posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu.Źródło: TV14
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6207

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3642
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6207

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3642


Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g malin
- 125 g porzeczek
- 125 g jeżyn
- 250 ml śmietany
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wiśniówki
- sok z cytryny. Bezy: 3 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
Rozbij nad miską jajka, oddzielając żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj 3 łyżki cukru pudru i zmiksuj. Ptem delikatnie wymieszaj z pozostałą ilością cukru. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.
Na każdym z arkuszy narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20 cm – w ten sposób łatwiej będzie Ci rozprowadzić masę białkową, by uformować jednakowe bezy. Piecz przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz kolejną godzinę.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż bezy ostygną (nie wyjmuj ich w tym czasie z pieca).
Opłucz truskawki i pozbaw je szypułek. Połowę truskawek zmiksuj z 30 g cukru pudru, sokiem z cytryny i wiśniówką. Następnie odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Pozostałe owoce również umyj i odstaw do lodówki.
Ubij śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Bezy przekładaj na przemian bitą śmietaną, owocami i sosem. Całość posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu.Źródło: TV14