Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis jest sprawdzony wielokrotnie, prosty, a bezy wychodzą chrupiące i pełne w środku. Życzę smacznego;)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Składniki
Ubijanie piany z białek ze szczyptą soli rozpocząć od paru ruchów trzepaczką do spienienia się białek górnej warstwy. Następnie kontynuować już na średnich obrotach miksera, aż białka będą sztywne. *Można to sprawdzić odwracając do góry miskę, żeby pozostały i się nie osuwały po bokach, tzn. że piana z białek jest dobrze ubita. Następnie na mniejszych obrotach dodawać stopniowo po około 1,5 łyżki cukru i ubijać, aż masa będzie sztywna i szklista. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezy (mi wyszły z tej proporcji 2 blachy). Bezy piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez około 45-55 minut. Po połowie czasu pieczenia bezy zamienić w piekarniku poziomami. Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku na około 5 minut, a następnie przy uchylonym jeszcze na około 15 minut. Następnie wyłożyć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, wtedy zrobią się chrupiące i ładnie będą odchodzić od papieru.