Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu wychodzi mi 6 torcików o średnicy około 10cm. Są bardzo syte, rzadko komu udaje się zjeść cały naraz.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 710
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 710
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Białka ubiłem ze szczyptą soli. Powoli ciągle ubijając dodawałem cukier, na koniec po uzyskaniu sztywnej masy wlałem sok z cytryny i wymieszałem.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i rysuję 12 kół o średnicy 10cm (używam 2 dużych blach). Masą bezową wypełniam narysowane koła.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bezy przez około 5 minut, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i suszę bezy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiam je w otwartym piekarniku na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Mascarpone miksuję na niskich obrotach dodając powoli kajmak. Śmietanę z cukrem pudrem ubijam na sztywno, a następnie delikatnie mieszam obie masy.
Do gotowej masy dodaję bakalie. Mogą to być siekane figi, daktyle, orzechy, rodzynki. To co mam pod ręką.
Ładniejsze blaty wybieram na górną warstwę. Brzydsze blaty smaruję kremem i przykrywam tymi ładniejszymi. Gotowe ciastka posypuję delikatnie kakao.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dorzucić płatki owsiane i kurkumę.