Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu wychodzi mi 6 torcików o średnicy około 10cm. Są bardzo syte, rzadko komu udaje się zjeść cały naraz.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 261
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4972
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4844
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 523
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 261
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4972
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4844
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 523
Składniki
Białka ubiłem ze szczyptą soli. Powoli ciągle ubijając dodawałem cukier, na koniec po uzyskaniu sztywnej masy wlałem sok z cytryny i wymieszałem.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i rysuję 12 kół o średnicy 10cm (używam 2 dużych blach). Masą bezową wypełniam narysowane koła.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bezy przez około 5 minut, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i suszę bezy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiam je w otwartym piekarniku na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Mascarpone miksuję na niskich obrotach dodając powoli kajmak. Śmietanę z cukrem pudrem ubijam na sztywno, a następnie delikatnie mieszam obie masy.
Do gotowej masy dodaję bakalie. Mogą to być siekane figi, daktyle, orzechy, rodzynki. To co mam pod ręką.
Ładniejsze blaty wybieram na górną warstwę. Brzydsze blaty smaruję kremem i przykrywam tymi ładniejszymi. Gotowe ciastka posypuję delikatnie kakao.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dorzucić płatki owsiane i kurkumę.