Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu wychodzi mi 6 torcików o średnicy około 10cm. Są bardzo syte, rzadko komu udaje się zjeść cały naraz.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 25
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 248
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1649
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 25
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 248
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1649
Składniki
Białka ubiłem ze szczyptą soli. Powoli ciągle ubijając dodawałem cukier, na koniec po uzyskaniu sztywnej masy wlałem sok z cytryny i wymieszałem.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i rysuję 12 kół o średnicy 10cm (używam 2 dużych blach). Masą bezową wypełniam narysowane koła.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bezy przez około 5 minut, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i suszę bezy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiam je w otwartym piekarniku na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Mascarpone miksuję na niskich obrotach dodając powoli kajmak. Śmietanę z cukrem pudrem ubijam na sztywno, a następnie delikatnie mieszam obie masy.
Do gotowej masy dodaję bakalie. Mogą to być siekane figi, daktyle, orzechy, rodzynki. To co mam pod ręką.
Ładniejsze blaty wybieram na górną warstwę. Brzydsze blaty smaruję kremem i przykrywam tymi ładniejszymi. Gotowe ciastka posypuję delikatnie kakao.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dorzucić płatki owsiane i kurkumę.