Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu wychodzi mi 6 torcików o średnicy około 10cm. Są bardzo syte, rzadko komu udaje się zjeść cały naraz.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Białka ubiłem ze szczyptą soli. Powoli ciągle ubijając dodawałem cukier, na koniec po uzyskaniu sztywnej masy wlałem sok z cytryny i wymieszałem.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i rysuję 12 kół o średnicy 10cm (używam 2 dużych blach). Masą bezową wypełniam narysowane koła.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bezy przez około 5 minut, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i suszę bezy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiam je w otwartym piekarniku na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Mascarpone miksuję na niskich obrotach dodając powoli kajmak. Śmietanę z cukrem pudrem ubijam na sztywno, a następnie delikatnie mieszam obie masy.
Do gotowej masy dodaję bakalie. Mogą to być siekane figi, daktyle, orzechy, rodzynki. To co mam pod ręką.
Ładniejsze blaty wybieram na górną warstwę. Brzydsze blaty smaruję kremem i przykrywam tymi ładniejszymi. Gotowe ciastka posypuję delikatnie kakao.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dorzucić płatki owsiane i kurkumę.