Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję Wam pyszne ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4013
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4013
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Składniki
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego.
Krem: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje dodajemy dokładnie wymieszane mąki i żółtka w 1 szklance mleka. Mieszamy do uzyskania gęstej masy budyniowej. Wystudzić. Masło ucieramy na puszystą masę. Dały czas mieszając partiami dajemy wystudzony budyń.
Ryż: Masę kajmakową przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy, aby trochę zmiękła. Dodajemy ryż preparowany, dokładnie mieszamy.
Spód biszkoptu kładziemy na dnie blaszki, nasączyć ponczem. Wykładamy ryż z masą kajmakową, wyrównujemy, wykładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu skropionego ponczem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.