Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna masa z serkami danio na lekkim biszkopcie
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 237
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 84
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 237
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 84
Składniki
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Piekarnik nagrzewamy do temp 180º. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i wraz z blaszką upuszczamy dwukrotnie z wysokości ok 50cm. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza z ciasta i zapobiegamy jego opadaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W czasie kiedy biszkopt stygnie 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy ze śnieżką aż będzie puszysta. Cały czas miksując dodajemy jogurt i danio. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą. Na końcu wlewamy zimną galaretkę. Dokładnie miksujemy.
Wystudzony biszkopt nasączamy mlekiem, na wierzch wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aż masa stężeje. Wierzch ozdabiamy drugą tabliczką startej czekolady. Jeśli mamy ochotę możemy użyć również pomieszanej czekolady jasnej i ciemnej.