Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wilgotny biszkopt prosty do wykonania. Harmonijnie łączy się z różnymi kremami. Doskonały do użycia jako ciasto tortowe. Tajemnica jego walorów tkwi w porządnym ubiciu masy jajecznej.
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17207
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3151
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 539
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 167
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2081
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17207
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3151
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 539
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 167
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2081
Składniki
Jajka całe (nie rozdzielamy białek od żółtek) wbijamy do misy miksera, wsypujemy cały cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Pomału dodajemy partiami skrobię kukurydzianą. Wszystko ubijamy na wolnych obrotach. W momencie, gdy cała skrobia będzie w misie zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę, aż będzie jasna i puszysta. Musi znacznie zwiększyć objętość. Należy ją ubijać minimum 12 min.
Teraz zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce przesianą mąkę. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto gotowe do pieczenia.
Wlewamy je do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C. Ciasto studzimy odwrócone na kratce kuchennej.
Wszystkie składniki ubijanego ciasta mają być w temperaturze pokojowej. Biszkopt nie musi być przed krojeniem na blaty schładzany w lodówce. Zaraz po całkowitym wystudzeniu możemy go kroić i przekładać kremami. Ma piękny, maślany kolor, aksamitną strukturę i jest na tyle wilgotny, że nie trzeba go nasączać.