Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt keksowy na mleku i oleju to doskonała baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Prosty do upieczenia, smaczny, wilgotny, ładnie się kroi na blaty. Polecamy!
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 22
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 36
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 41
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 57
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19649
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 22
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 36
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 41
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 57
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19649
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma prostokątna o wymiarach 28/18 cm lub okrągła o średnicy 24 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.
Tak przygotowany biszkopt przelewamy do formy, stukamy formą o blat kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepły nadaje się do krojenia na blaty!
Tort na bazie naszego biszkoptu: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/05/tort-truskawkowy.html
Ciasto Malinowa Dama na bazie naszego biszkoptu: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/07/ciasto-malinowa-dama.html