Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt keksowy na mleku i oleju to doskonała baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Prosty do upieczenia, smaczny, wilgotny, ładnie się kroi na blaty. Polecamy!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma prostokątna o wymiarach 28/18 cm lub okrągła o średnicy 24 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.
Tak przygotowany biszkopt przelewamy do formy, stukamy formą o blat kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepły nadaje się do krojenia na blaty!
Tort na bazie naszego biszkoptu
Ciasto Malinowa Dama na bazie naszego biszkoptu: