Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt miodowy to wypiek inspirowany przysmakiem niezwykle popularnym w Japonii. Dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni kawałek takiego biszkoptu z filiżanką zielonej herbaty to tradycyjny podwieczorek. Dla nas może stać się co najmniej ciekawą alternatywą dla popularnej bazy do ciast. Biszkopt miodowy ma bardziej zwartą konsystencję i jest wilgotniejszy od klasycznego. W odróżnieniu od niego praktycznie nie wymaga nasączania.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 470
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Nagrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Nie natłuszczaj jej.
Rozpuść miód w lekko podgrzanym mleku. Przesiej obie mąki przez sitko. Oddziel białka od żółtek.
Utrzyj żółtka z połową cukru (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę. Połącz ją z mlekiem z miodem. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do białek cukier. Delikatnie (szpatułą) połącz białka z masą z żółtek i przesianą mąką.
Przelej ciasto do formy i wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto nieco przestygnie, po czym oddziel je ostrożnie nożem od brzegów formy i odwróć na drugą stronę (dzięki temu będzie płaski z obu stron). Owiń biszkopt (wraz z formą) folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt miodowy możesz podzielić na 2-3 blaty i przełożyć ulubionym kremem, ale smaczny będzie także bez jakichkolwiek dodatków.