Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt pod owocową pierzynką"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną w miseczce i przesiej przez sitko. Odstaw. Jajka rozbij. Białka ubij na pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dokładaj po jednym żółtku.
Przesiane mąki dodawaj porcjami do masy jajecznej, lekko mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Powoli dolewaj wodę i miksuj na najmniejszych obrotach. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C nie dłużej niż 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt na parę minut, aby stygł.
Gdy lekko przestygnie, wyjmij ciasto, oddziel nożem od formy i odwróć do góry dnem na blat wyłożony papierem.
Mascarpone połącz ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Masę wyłóż i rozprowadź na wierzchu placka. Plastry ananasa odsącz, grejpfrut obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce wyłóż na masę. Ciasto ozdób, kładąc na wierzch laseczkę wanilii. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 290 kcal.Źródło: Na żywo