Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z kremem jogurtowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10048
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 942
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 298
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10048
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 942
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 298
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, wystudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier, zmiksuj. Do przestudzonej galaretki dodaj kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i przelej do pozostałej masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy włóż do tortownicy. Na spodzie rozłóż połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wyłóż na nie 3 masy jogurtowej. Przykryj drugim blatem, posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Do podgrzanej śmietanki wrzuć posiekaną czekoladę, wymieszaj. Gdy przestygnie polej nią wierzch ciasta i udekoruj pozostałymi truskawkami.
70 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie