Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, szybkie ciasto z delikatnym kremem z serka mascarpone i śmietanki.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 79
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1129
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2006
Świąteczne smaki.
Odsłon: 250
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2000
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 79
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1129
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2006
Świąteczne smaki.
Odsłon: 250
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2000
Składniki
Całe jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym dodajemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie do połaczenia. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 170 st. Studzimy, przecinamy na dwa cienkie blaty.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy/pastę waniliową. Pod koniec ubijania dodajemy zimny serek, ubijamy krótko na niższych obrotach tylko do połączenia serka i śmietany w jednolitą masę. Blaty lekko nasączamy przegotowaną wodą z sokiem z cytryny lub zalewą z owoców (jeśli mamy puszkowe, u mnie była to zalewa z gruszek). Smarujemy obficie pierwszy blat masą (2/3 masy), układamy pokrojone w plastry owoce, przykrywamy drugim blatem, wykładamy resztę masy na wierzch i boki ciasta, dekorujemy owocami. Posypujemy startą białą czekoladą i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na noc.