Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser dla małych i dużych łasuchów.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2784
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 764
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2784
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 764
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do biszkopt. Wystudzić.
Masa: 2 galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na masie ułożyć pokrojone w koła truskawki ( wcześniej umyć i pokroić truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce. Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże truskawki.
Dekoracja: Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.