Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy już w pełni! Stoiska z kobiałkami soczyście czerwonych, obłędnie pachnących truskawek znów zagościły na miejskich targowiskach, a szczęśliwi posiadacze ogrodów czy mieszkańcy wsi mogą jeść najlepsze z krajowych owoców prosto z krzaka. A ponieważ tak dobrymi truskawkami cieszymy się w Polsce zaledwie 3-4 miesiące, korzystajmy, póki się da! Truskawki wykorzystać możemy na dziesiątki sposobów. Oczywiście najlepiej smakują w deserach, więc warto odkurzyć przepisy na ciasta, tarty, gofry… Biszkopt z truskawkami to jedno z prostszych i szybszych ciast, jakie można przygotować z wykorzystaniem tych uwielbianych, sezonowych owoców. Dobrze więc mieć poniższy przepis pod ręką przez całe lato.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33525
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 123
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33525
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 123
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 245
Składniki
Truskawki umyj i usuń szypułki. Osusz. Przekrój na połówki Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera. Połącz z przesianą przez sitko mąką i mąką ziemniaczaną. Gdy uzyskasz gładką masę, wymieszaj (łyżką) z białkami – tak, by piana nie opadła.
Tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Jeśli truskawki były niezbyt słodkie, przed podaniem (gdy przestygnie) posyp biszkopt cukrem pudrem.