Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe biszkopty z 4 składników. Szybkie i proste. Będą świetną bazą do deserów.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 272
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18556
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 272
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18556
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 106
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce. Dodajemy cukier i ubijamy wszystko razem mikserem. Kiedy piana jest sztywna, to dodajemy żółtka po kolei i dokładnie razem wszystko mieszamy. Do sitka wsypujemy obie mąki i stopniowo przesiewamy je do masy jajecznej. Delikatnie staramy się wmieszać suche składniki do ciasta, tak aby nie powstały grudki i masa pozostała puszysta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto po jednej łyżeczce (w kształcie kółek), zachowując odstępy. Biszkopty pieczemy przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu biszkopty delikatnie stwardnieją i staną się lekko chrupkie.