Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon borówkowy w pełni, nie licz kalorii korzystaj !
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodajemy cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszamy z mąką (przesianą by ją napowietrzyć). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Czas pieczenia 160 stopni około 35 minut.
Po upieczenia klasycznie rzucamy biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza. Wodę z mycia borówek polecam wykorzystać do podlania roślin.
Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy mascarpone ciągle ubijając, dodajemy cukier wanilinowy (naprawdę jest wystarczająco słodkie). Ciasto kroimy na 2 lub 3 części (masy wystarczy) i przekładamy kremem.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu, do przestudzonej wsypujemy borówki i w chwili gdy galaretka już tężeje wylewamy na ciasto. (Płynna mogłaby wsiąknąć w biszkopt).
Ja zużyłem 0,5 kg borówek, ale oczywiście może być mniej. Garść jagód dodałem do kremu. U mnie galaretka jest borówkowa - ale tylko dlatego, że wpadła mi w oko w sklepie.