Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na torcik - blok czekoladowy, z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia. Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5202
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2260
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5202
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2260
Składniki
Mieszanka. Orzechy laskowe przyrumieniamy na patelni. Gdy skórka zacznie odchodzić od orzechów ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone orzechy pocieramy w dłoniach aby pozbyć się pozostałej skórki. W rondelku o grubym dnie roztapiamy cukier wsypując go partiami i ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy cały cukier się rozpuści wsypujemy wcześniej przysmażone orzechy laskowe i mieszamy tak, aby karmel mniej więcej pokrył wszystkie orzechy. Przekładamy do jakiegoś naczynia i zostawiamy do wystudzenia. Gdy orzechy się ostudzą siekamy je nożem lub króciutko blendujemy w malakserze. Gorzką czekoladę łączymy z gorącą (nie wrzącą) śmietanką kremówką 36%. i pozostawiamy do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzoną gorzką czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy ciasteczka, łamiąc je na pół (muszą być duże kawałki). Wlewamy likier śmietankowy i wsypujemy posiekane orzechy laskowe. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Polewa. Czekoladę mleczną łączymy z gorącą kremówką (nie wrzącą) i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Polewa będzie rzadka, ale tak ma być. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przelewamy na schłodzony torcik. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów foremki i ostrożnie ściągamy opaskę tortownicy. Dekorujemy orzechami włoskimi.
Uwagi: - zamiast likieru śmietankowego można użyć koniak, rum, lub wódkę. - ciastka dowolne (grunt by były kruche). - przechowujemy w lodówce. - pół godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, wtedy będzie bardziej miękkie.