Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do zrobienia ciasto kokosowe na herbatnikach kakaowych, z czekoladą na wierzchu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9913
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 566
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9913
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 566
Składniki
Małą foremkę o wymiarach ok.11x19cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie połowę herbatników. Zimne mleko przelałam do rondla. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i razem zagotowałam. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i gotowałam razem ok. 15 minut. Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez wiórki. Gdy tak się stało do masy kokosowej dodałam masło i mieszałam do momentu, aż się całkowicie rozpuściło i połączyło z wiórkami. Masę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wyłożyłam na herbatniki. Na wierzchu ułożyłam resztę herbatników. Gdy ciasto przestygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto chłodziłam przez całą noc w lodówce. Ja zrobiłam ciasto w małej wersji. Aby uzyskać ciasto standardowych wymiarów, należy składniki podwoić.