Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Brokułowe kuleczki"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Składniki
Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą (dzięki temu zachowają zielony kolor). Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj.
Do naczynia włóż brokułowe różyczki, dodaj pokruszony ser feta, cebulę oraz czosnek. Wszystko rozdrobnij blenderem na gładką masę. Do masy dodaj jajko oraz 3-4 łyżki bułki tartej, dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać więcej tartej bułki. Całość dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest słony dlatego należy sprawdzić smak). Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj średniej wielkości kulki. Włóż je do lodówki na ok. 15 minut.
Przygotuj dwa talerze. Do jednego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Kuleczki obtocz najpierw w jajku a następnie bułce tartej. Smaż partiami na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatką np. z rukoli, pomidorów, sera feta i z oliwkami.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie