Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na moim świątecznym stole zawita bożonarodzeniowe ciasto przygotowywane we Francji... Bûche de Noël. W sieci znalazłam wiele przepisów na to ciasto i na ich podstawie zrobiłam swoją wersję. Ciasto jest rewelacyjne, więc jeśli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami, to już nie musicie. Bûche de Noël to rolada biszkoptowa, u mnie z dodatkiem przyprawy korzennej, kakao i czekolady... do tego krem na bazie mascarpone i śmietany, a całość polana polewą czekoladową i stylizowana na kawałek drewna. Warto spróbować, bo rolada jest przepyszna:-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 210
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 210
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Składniki
Biszkopt Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować cienko na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Krem do przełożenia: Mascarpone, śmietanę, cukier puder i pastę waniliową przełożyć do miski i ubić mikserem na krem.
Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić, ale nie mocno, żeby można było polać ciasto.
Przygotowanie rolady: Ciasto rozwinąć, rozsmarować masę kremową i zwinąć. Następnie uciąć kawałek rolady i przyłożyć z boku. Polać ciasto polewą czekoladową i stylizować na pień drzewa. SMACZNEGO!!!