Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na moim świątecznym stole zawita bożonarodzeniowe ciasto przygotowywane we Francji... Bûche de Noël. W sieci znalazłam wiele przepisów na to ciasto i na ich podstawie zrobiłam swoją wersję. Ciasto jest rewelacyjne, więc jeśli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami, to już nie musicie. Bûche de Noël to rolada biszkoptowa, u mnie z dodatkiem przyprawy korzennej, kakao i czekolady... do tego krem na bazie mascarpone i śmietany, a całość polana polewą czekoladową i stylizowana na kawałek drewna. Warto spróbować, bo rolada jest przepyszna:-)
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Biszkopt Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować cienko na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Krem do przełożenia: Mascarpone, śmietanę, cukier puder i pastę waniliową przełożyć do miski i ubić mikserem na krem.
Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić, ale nie mocno, żeby można było polać ciasto.
Przygotowanie rolady: Ciasto rozwinąć, rozsmarować masę kremową i zwinąć. Następnie uciąć kawałek rolady i przyłożyć z boku. Polać ciasto polewą czekoladową i stylizować na pień drzewa. SMACZNEGO!!!