Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buchty drożdżowe z wiśniami"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
ok. 120 minut
Podgrzać 175 ml mleka. Stopić 6 dag masła. Sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną wymieszać z suszonymi drożdżami. Dodać szczyptę soli, 5 dag cukru i skórkę z cytryny. Wbić jajko, wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlać stopione masło. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wiśnie osączyć na sitku. Zalewę wymieszać w garnku z 2,5 dag cukru i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody. Wlać do wrzącego płynu i gotować, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dołożyć wiśnie.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować w kule i ułożyć je ciasno w żaroodpornym naczyniu – jedna obok drugiej. Przykryć i odstawić na 30 minut, by podrosły. Pozostałe mleko wymieszać w garnku ze śmietaną, resztą masła, cukru i cukrem wanilinowym.
Mocno podgrzać, ale nie gotować! Polać tym buchty w formie. Piec 25-30 minut w 200°C. Buchty posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Serwować z sosem wiśniowym.Źródło: Życie na gorąco