Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe grzybki"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1285
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1285
Składniki
Mąkę i margarynę posiekaj. Dodaj śmietanę, zagnieć ciasto. Chłodź 30 min. Ciasto cienko rozwałkuj.
Kapelusze wykrój literatką, nałóż na zewnętrzną część natłuszczonych foremek do babeczek (by przypominały półkoliste kapelusze grzybków).
Spody wykrój szerszym kieliszkiem, a ich środki cienką końcówką rurki. Nóżki zrób ze skrawków ciasta. Jeden grubszy koniec namocz w białku i maku. Części piecz 20 min w 180°C.
Krem: budyń z mąkami ugotuj na mleku z cukrem. Ostudź, zmiksuj z masłem. Kremem napełnij kapelusze od środka, zamknij spodami. W dziurki włóż nóżki.
<strong>Przepis przysłała Irena Pancerz z Wielkiej Wsi.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie