Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, puszyste, słodkie co nieco do kawy :-)
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 207
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 56
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 16
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 14
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 207
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 56
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 16
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 14
Składniki
Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski z ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz. Nadzienie: jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć kilka minut na oleju kokosowym, z cukrem i cynamonem, tak aby jabłka nadal były lekko twarde. Odstawić do przestygnięcia. Krówki pokroić każdą na pół lub na 3 kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.
Na środek każdego kółka wyłożyć jabłka i kawałek krówki
skleić dokładnie aby sok nie wypływał w czasie pieczenia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół). Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia).
Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.
Smacznego :-)