Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nareszcie wyczekany przez cały rok rabarbar pojawia się w sklepach i na działkach, nareszcie będzie można przyrządzać rożne smakowitości z jego dodatkiem. Jednym z moich ulubionych wypieków z rabarbarem są Chelsea buns, czyli pyszne bułeczki drożdżowe. W sezonie, robię je właśnie, z pyszna frużelina rabarbarowa i rabarbarowa glazura…… są pyszne! Bardzo je Wam polecam.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Składniki
CIASTO: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ, SKONDENSOWANE MLEKO, OLEJ ORAZ JAJKO. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ. DO WYMIESZANYCH SKŁADNIKÓW DODAĆ DROŻDŻE I DOBRZE JE ROZPUŚCIĆ. NASTĘPNIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ SOL I CIASTO DOBRZE WYROBIĆ. MOŻNA ZROBIĆ TO RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA PLANETARNEGO. Z WYROBIONEGO CIASTA UFORMOWAĆ KULE, WŁOŻYĆ DO MISKI I PRZYKRYĆ KUCHENNA ŚCIERECZKĄ. ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOŁO 1 GODZINĘ.
W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ FRUŻELINĘ: UMYTY I OCZYSZCZONY RABARBAR POKROIĆ NA JEDNO-CENTYMETROWE KAWAŁKI. DO GARNKA WRZUCIĆ POKROJONY RABARBAR, ZSYPAĆ GO CUKREM I DODAĆ SOK Z CYTRYNY. GOTOWAĆ NA ŚREDNIM GRZANIU 10 MINUT, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC. KIEDY RABARBAR JUŻ ZMIĘKNIE I ZACZNIE SIĘ ROZPADAĆ, DODAĆ MAKE ZIEMNIACZANA I DALEJ MIESZAJĄC POGOTOWAĆ JESZCZE 5 MINUT. JEŚLI RABARBAR NIE JEST ZBYT SOCZYSTY MOŻNA DO NIEGO DODAĆ ODROBINĘ WODY.
GOTOWA FRUŻELINĘ ZDJĄĆ Z GRZANIA I ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. KIEDY CIASTO PODWOI SWOJA OBJĘTOŚĆ, WYJĄĆ JE NA PODSYPANA MAKA STOLNICE, LEKKO ZAGNIEŚĆ I ROZWAŁKOWAĆ NA PROSTOKĄTNY PLACEK O GRUBOŚCI 0.5 CM.
NASTĘPNIE NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE ROZSMAROWAĆ OSTUDZONA FRUŻELINĘ. ZOSTAWIĆ 2 ŁYŻKI FRUŻELINY DO GLAZURY. NAKŁADAĆ RÓWNĄ I NIE ZA GRUBĄ WARSTWĘ, ZOSTAWIAJĄC WOLNE BRZEGI. JEŚLI ZOSTANIE FRUŻELINY, MOŻNA JA PRZEŁOŻYĆ DO SŁOICZKA I PRZECHOWYWAĆ W LODOWCE. BĘDZIE ONA ŚWIETNYM DODATKIEM DO GOFRÓW LUB INNYCH DESERÓW.
NASTĘPNIE CIASTO ZAWINĄĆ TAK JAK ROLADĘ, ZACZYNAJĄC OD DŁUŻSZEGO BRZEGU. DOBRZE ZŁĄCZYĆ BRZEGI I POKROIĆ OSTRYM NOŻEM NA 12 PLASROW. KAŻDĄ BUŁECZKĘ UŁOŻYĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA. BUŁECZKI MOŻNA POSMAROWAĆ Z WIERZCHU MLEKIEM.
PRZY KROJENIU I NAKŁADANIU BUŁECZEK JEST TROCHĘ „BAŁAGANU”, FRUŻELINA MOŻE TROCHĘ WYCIEKAĆ. PROSZĘ SIĘ TYM NIE PRZEJMOWAĆ, GWARANTUJE, ZE BUŁECZKI BĘDĄ PYSZNE. BUŁKI WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA. PIEC W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 25 – 30 MINUT.
W TYM CZASIE PRZYGOTOWAĆ GLAZURĘ: W MISECZCE WYMIESZAĆ CUKIER, FRUŻELINĘ I SOK Z CYTRYNY, TAK ABY NIE BYŁO W NIEJ GRUDEK. UPIECZONE BUŁECZKI LEKKO OSTUDZIĆ I JESZCZE CIEPŁE POSMAROWAĆ GLAZURA. SMACZNEGO!