Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buziak carycy jest ciastem bardzo słodkim i mocno karmelowym, ale z wyczuwalną nutą kwaskowatości. Całość łączy oczywiście duża ilość bitej śmietany.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na puch. Dodaj do masy budyń i mieszaj do połączenia składników. Wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj: mleko, olej i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól. Przesiej sypkie składniki do mieszanki jajecznej. Całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Blachę do ciasta o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Rozłóż połowę kremu na ostudzonym już cieście. Wiśnie odsączone z nadmiaru soku porozmieszczaj równomiernie, w stałych odstępach na kremie. Przykryj je drugą porcją kremu. Bitą śmietanę dobrze dociśnij za pomocą szpatułki, by wypełniła wszystkie nierówności wokół owoców. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania lukru.
Przygotuj lukier. Do dużego garnka wsyp brązowy cukier. Dodaj mleko, masło i sól. Doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. Następnie gotuj masę przez 5 minut bez mieszania. Zdejmij masę z ognia i studź ją w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj mikserem przez 5 minut lub do momentu, kiedy zacznie gęstnieć. Przygotowanym lukrem polej bitą śmietanę i natychmiast ciasto wstaw do lodówki. Buziaka carycy podawaj po całkowitym utwardzeniu lukru, po ok. 2 godzinach. Udekoruj wiórkami czekoladowymi białymi i ciemnymi.