Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Carska pascha z wanilią"
Polecam.
Odsłon: 119
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 859
Polecam.
Odsłon: 119
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 859
Składniki
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, zeskrob rdzeń. Do mleko, dołóż rdzeń oraz laskę wanilii. Zagotuj. Śmietanę i jajka ubij. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, aż powstanie twarożek oddzielony od półprzezroczystej serwatki. Wtedy usuń laskę wanilii. Twarożek odstaw do przestudzenia. Sitko wyłóż gazą lub lnianą ściereczką.
Przelej znajdujący się w garnku twarożek razem z serwatką. Pozostaw na 2 godziny. Następnie zbierz brzegi gazy z twarożkiem, mocno zwiąż nitką. Przykryj deseczką, obciąż np. słoikiem z wodą. Pozostaw tak do następnego dnia, aby serwatka wyciekła – twarożek musi być sypki.
Masło oraz cukier puder utrzyj. Małymi porcjami domieszaj twarożek. Połącz z migdałami i rodzynkami. Formę do paschy wyłóż zwilżoną gazą. Nałóż masę serową. Ugnieć łyżką. Wierzch wyrównaj.
Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Gotową paschę przełóż na talerz, odwracając formę do góry dnem. Usuń gazę, a deser udekoruj kandyzowanymi owocami i skórkami cytrusów.
10 porcji 3 godz. + 1 doba ok. 12 godz.Źródło: Naj