Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa chałka z kruszonką, puszysta i aromatyczna z tego przepisu wychodzi nie za słodka, najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masłem i kubkiem mleka .
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 66
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 41
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 66
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 41
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania chałki .
Mąkę przesiej do misy,zrób zagłębienie dodaj cukier, cukier waniliowy, suche drożdże i sól, wymieszaj dodaj ciepłe mleko, żółtka oraz przestudzone i roztopione masło. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .
Wyrośnięte ciasto chwile zagnieść, podziel na trzy równe części i uformuj trzy walki o jednakowej długości . Wałki ułóż na papierze do pieczenia i zapleść warkocz. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor .
Zostaw do ostygnięcia . Smacznego.