Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Choinki w aromatycznych muffinkach"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Do 2 łyżek mleka stopniowo dodaję 12 łyżeczek cukru pudru i ucieram, aż powstanie lukier o gęstości śmietany. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję jeszcze odrobinę mleka.
W misce łączę suche : mąkę, 170 g cukru, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Do drugiej wlewam olej, jajo i 170 ml mleka. Mokre krótko mieszam z suchymi. Formę do muffinek wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 1/3 wysokości. Dodaję pół łyżeczki dżemu i dopełniam ciastem. Piekę 20–25 minut w 190oC. Ostudzone muffiny smaruję przygotowanym wcześniej lukrem.
Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i płynną smaruję całe paluszki. Układam je na folii aluminiowej, aby czekolada zastygła.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję barwnik. Płynną przekładam do szprycy z cienką końcówką i wyciskam na paluszki wzorek przypominający choinkę. Posypuję kolorową posypką, a na czubku przyczepiam gwiazdkę. Zostawiam do zastygnięcia. Choinki wkładam w muffinki i podaję.
Wartość odżywcza sztuki 342 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 45 g.
Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł.Źródło: Rewia