Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości przepisów, kwaśną śmietanę
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13274
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2602
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10745
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 367
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8310
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13274
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2602
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10745
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 367
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8310
Składniki
Śmietanę i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści, przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą tłuczka do ciasta, można również użyć trzepaczki do piany. Do miski wlać masę jajeczną, przestudzoną śmietankę z tłuszczem oraz pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż, tak aby powstały romby, na środku zrobić małe nacięcie. Przewlec jeden koniec rombu przez nacięcie.
Kiedy tłuszcz do smażenia jest już gorący, wrzucać po kilka sztuk i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!