Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser np. na Dzień Matki. Czekoladowo-śmietankowy z kawową nutą! Wygląda efektownie, choć jest łatwy do przygotowania.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1373
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1373
Składniki
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do dodatkowego naczynia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, czekając przed każdą następną łyżką, aż poprzednia się rozpuści. Pojedynczo dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy wsypujemy przesiane wcześniej składniki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Pieczemy w 180ºC przez około 45 minut lub do suchego patyczka. (Biszkopt najlepiej zrobić dużo wcześniej, nawet poprzedniego dnia.) Parzymy mocną czarną kawę, zostawiamy do wystygnięcia.
Masę rozpoczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki. Miksując stopniowo dodajemy utrwalacz, cukier puder, następnie serek Mascarpone. Gotowy krem chowamy na chwilę do lodówki. Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy alkohol. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Składamy ciacho. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do formy i nasączamy. Na biszkopt wykładamy ok. 1/3 schłodzonego kremu, przez siteczko posypujemy gorzkim kakao. Układamy biszkopty, lekko je nasączmy, następnie 2/3 pozostałego kremu uzupełniamy luki i rozsmarowujemy na wierzch, posypujemy kakao. Kładziemy 2 blat. Nasączamy. Posypujemy kakao. Dekorujemy resztą kremu. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeśli mamy czas to na dłużej, najlepiej całą noc. Schłodzone ciacho kroimy na kwadratowe kawałki. Smacznego!