Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kruche ciasteczka z kolorowym landrynkowym witrażem. Idealne do chrupania w czasie karnawałowej zabawy.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1966
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29547
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1966
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29547
Składniki
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masą. Ciasto przekładamy na folię, owijamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Potem połowę ciasta wałkujemy na grubość ok 0,4 cm. Najlepiej robić to pomiędzy folią przezroczystą. Potem ułożyć ciasto na papierze do pieczenia, zdjąć folię i rozwałkować ew. zgrubienia. Wycinać foremką 6,5 cm większe kwiaty, w środku nich foremką 2,5 cm, mniejsze kwiaty. Ciastka możemy wycinać blisko siebie i systematycznie zdejmować resztki ciasta, z których rozwałkujemy pozostałe ciastka. Jak uzupełnimy ciastkami cały papier, wsuwamy pod papier blaszkę i mamy ciastka na blaszce. Ciasto podczas przenoszenia mogłoby stracić kształt. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy ciastka w 180 C ok. 7 minut. Potem wyjmujemy blachę, zmniejszamy temperaturę do 170 C. Sprawnie w otwory ciastek wkładamy kawałki landrynek i szybko wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do rozpuszczenia się landrynek. Ciasteczka ładnie odchodzą od papieru. RADA. Do środka najlepiej włożyć ok. 1/2 lub 3/4 landrynki. Wtedy "szkiełko" będzie cienkie.