Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włosi podają Cantuccini z aromatyczną kawą, w której maczają te pachnące migdałami i cytryną ciasteczka. W każdej kawiarni koło ekspresu można zobaczyć wielkie słoje z tymi przepysznymi ciasteczkami. Z każdych z wakacji z Włoch wracałam z paczką cantuccini, które niestety szybko znikały z mojego słoja w kuchni. W tamtym roku po powrocie z Sardynii postanowiłam sama zrobić te boskie ciasteczka. I co się okazało, że przepis jest banalnie prosty, a ciasteczka smakują jak te kupione we Włoszech. Od tamtej pory robię ciasteczka regularnie, a ja mogę spać spokojnie, ze nie muszę czekać do kolejnych wakacji aby kupić sobie te słodkie ciasteczka. Cantuccini najlepiej smakują z filiżanką cappuccino.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 77
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4193
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8656
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 77
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4193
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8656
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wszystkie składniki suche: sól, proszek do pieczenia, cukier, migdały Całość mieszamy i robimy po środku dołeczek w który wbijamy 2 jajka, sok z cytryny oraz startą skórkę cytrynową Ciasto zagniatamy, jeśli nie będzie się kleić można dodać kolejną łyżkę soku z cytryny
Z ciasta formujemy 3 wałki o średnicy 4 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 cm Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 3 wałki z ciastem wykładamy na blaszkę ( ja je dodatkowo delikatnie spłaszczam, żeby nie były takie okrągłe po upieczeniu) Pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( grzanie góra dół)
Po 30 minutach przekładamy gorące wałki z ciastem na deskę ( uwaga bo gorące) Używając ostrego noża kroimy na małe kromeczki na szerokość 1,5cm Piekarnik skręcamy do 160 stopni Kromeczki układamy na blaszce i pieczemy 10 minut Wyciągamy ostrożnie blaszkę i przewracamy ciastka na 2 stronę Pieczemy ponownie 10 minut Wyciągamy ciasteczka do ostygnięcia