Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe, serdecznie polecam :-)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1268
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5792
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18402
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1268
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5792
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18402
Składniki
1. Czekolady roztapiamy w rondelku i przelewamy do miski. 2. Orzeszki możemy trochę zmielić. 3. Do roztopionej czekolady dodajemy 150 g cukru, 50 g masła, 200 g masła orzechowego, 2 jajka i mieszamy. 4. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, mieszamy. Kolejne 100 g mąki mieszamy z połową łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, mieszamy, dodajemy do ciasta, mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zagniecione, to stopniowo dosypujemy zmielone orzeszki i dalej zagniatamy. Zagniecione ciasto przekładamy do miski. 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy kawałek ciasta, kulamy w dłoniach, kładziemy na papier i dogniatamy palcami. Z tej proporcji będą dwie blachy ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 13 minut, z termoobiegiem, uważamy by ciastka się nie przypaliły. Być może piec trzeba krócej - 10-12 minut, wszystko zależy od piekarnika. Studzimy na kratce.