Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje najszybsze i mało pracochłonne w przygotowaniu ciastka, co ciekawe bez jajek i mąki. Aromatyczne i mało słodkie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11895
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16243
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11895
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16243
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5188
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić z masłem. Pozostałe składniki wymieszać w misce.
Wlać gorące mleko do miski i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powstanie gęsta, mało apetyczna ;) masa.
Masę wyłożyć równomiernie na blachę (taką "z piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia (będzie mieć grubość ok 0,5 cm). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przy dłuższym pieczeniu ciastka robią się twarde i chrupiące jak "sezamki". Też smaczne, zależy jaką konsystencje kto lubi ;)
Po upieczeniu i tylko lekkim ostygnięciu pokroić na dowolne kształty (u mnie romby), najlepiej kroi się okrągłym nożem do pizzy.
Ciastka można bardzo długo przechowywać w pojemniku. Ja eksperymentuję z aromatami, olejkami, czasem dodaję kakao w proszku lub kawę rozpuszczalną.