Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PYCHOTKI, tak powinny się nazywać. Smaczne ciasteczka z kawą , orzechami i nutellą. Z wierzchu lekko chrupiące w środku miękkie.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1220
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18336
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1220
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18336
Składniki
Wychodzi około 27- 30 ciastek. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Miękkie masło ubić z cukrem i nutellą. Dodać jajko, mleko, kakao i kawę chwilę ubijać. Partiami dodawać mąkę, najlepiej mieszać już łyżką i pod koniec wsypać 3/4 szklanki orzechów. Dobrze wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 5-8 godzin.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze. Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre. A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.
Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec w 175 C przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie ale tak ma być. Po chwili robią się kruche na zewnątrz. Ciasteczka są tak dobre że po zjedzeniu ICH będziecie się czuli JAK W NIEBIE. Gwarantuję :)