Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka, które smakują świętami!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić. Lukier: Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka. Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno). Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki. Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze. Można je zrobić długo przed świętami, bo są trwałe.