Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka pomarańczowe z kardamonem"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Miękką margarynę lub masło włóż do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z pomarańczy i jeszcze chwilę ucieraj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj kardamon oraz sól, wymieszaj. Dodaj masę maślano-jajeczną i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Następnie przełóż je na kratkę i wystudź. Na koniec udekoruj je według upodobań lukrem lub polewą czekoladową (ciemną lub jasną).
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie