Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka razowe z orzechami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę razową, posiekane orzechy, otręby, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, cynamon oraz sól, wymieszaj. Do miękkiego masła lub margaryny dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj jajko.
Na koniec stopniowo dosypuj suche , miksując tak długo, aż wszystkie dokładnie się połączą. Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 min.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i turlając po blacie lub między dłońmi formuj podłużne wałeczki. Układaj je na blasze, zachowując między nimi odstępy.
Każdy wałeczek spłaszcz widelcem, nadając mu prostokątny kształt. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastkami, piecz 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Sztuka: 70 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie