Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka zawsze cieszą się dużym powodzeniem.
foremki do ciastek
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 801
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22792
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 801
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22792
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 3-4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 15-20 min. Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia. Smacznego i miłej zabawy.