Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka zawsze cieszą się dużym powodzeniem.
foremki do ciastek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 3-4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 15-20 min. Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia. Smacznego i miłej zabawy.