Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka zawsze cieszą się dużym powodzeniem.
foremki do ciastek
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 3-4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 15-20 min. Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia. Smacznego i miłej zabawy.