Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka z bakaliami"
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Składniki
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj rodzynki lub żurawinę, odstaw na ok. 30 min. Do przesianej mąki dodaj sól, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon oraz zmielone ziele angielskie, wymieszaj.
Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka z rodzynkami, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsypuj suche . Ciasto włóż do lodówki na 15-20 min.
Ze schłodzonego ciasto odrywaj niewielkie porcje ciasta i formuj z nich kulki. Układaj je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko spłaszcz (zachowaj między nimi spore odstępy, gdyż urosną).
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 10-12 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Do ciasta można też dodać posiekane orzechy (włoskie lub laskowe), czekoladę, ziarna słonecznika lub siemienia lnianego.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 90 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie