Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka Aspirynki to niewielkie, kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Przygotowuje się je z prostego ciasta kruchego, posmarowanego białkową, a następnie skleja parami, używając powideł. Ich charakterystyczny wygląd i delikatność sprawiają, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Prostota i szybkość przygotowania Aspirynek sprawiają, że będą doskonałym wyborem nawet dla początkujących cukierników, szczególnie kiedy musisz przyrządzić słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Aspirynki są idealne na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne, przyjęcia urodzinowe czy święta Bożego Narodzenia. Bez trudu spakujesz je do pojemnika i zabierzesz ze sobą do szkoły, pracy, na piknik. Przepis jest tak łatwy, że wystarczy zaledwie 20 minut, by w całym mieszkaniu było już czuć aromat pieczonych ciasteczek.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde i kruszy się podczas wałkowania, najczęściej oznacza to, było zbyt długo wyrabiane lub ma za mało tłuszczu. Należy pamiętać o tym, aby składniki na te pyszne ciastka były dobrze schłodzone, a całość musisz zagniatać krótko, tylko do połączenia. Jeśli ciasto jest twarde, można uratować je, dodając łyżkę kwaśnej śmietany, która zmiękczy masę. Jeśli w trakcie wałkowania zbyt szybko wysycha, zawiera zbyt wiele mąki. Nie podsypuj już więcej stolnicy, a ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 15 minut, by odpoczęło. Poprawa powinna być widoczna. Ta zasada dotyczy wszystkich wypieków z ciasta kruchego, w tym także ciastek z maszynki czy ciastek jajka.
Ciastka Aspirynki muszą mieć idealnie okrągły kształt, by móc je dokładnie skleić i by prezentowały się elegancko podczas każdej okazji. Do wykrawania kółek używaj szklanki lub okrągłej foremki, co da ci gwarancję takiej samej średnicy wszystkich ciastek. Z kolei najczęstszą przyczyną rozlewania się ciasteczek w trakcie pieczenia jest zbyt wysoka temperatura samej masy. Konieczne jest schłodzenie ciasta przed wałkowaniem, a w razie potrzeby możesz wstawić do lodówki także wycięte już kółka. Wystarczy około 10-15 minut, po których należy posmarować je lukrem i wstawić do piekarnika.
Idealny lukier z białek powinien być stabilny i samodzielnie utrzymywać się na powierzchni ciastka. Po upieczeniu ma być gładki i lekko błyszczący. Spływający lukier najczęściej oznacza zbyt dużą ilością białka w stosunku do cukru pudru. Należy dodawać go stopniowo i miksować tylko przez chwilę, aby uniknąć zbytniego napowietrzenia. Pamiętaj o przesianiu cukru pudru, gdyż w przeciwnym wypadku mogą pojawić się nieestetyczne i nieprzyjemne w jedzeniu grudki. Z kolei pękanie może być wynikiem zbyt wysokiej temperatury pieczenia lub nakładania białka na zbyt ciepłe ciastka.
Zbyt długi czas pieczenia ciasteczek może sprawić, że te będą twarde jak kamień. Uważnie obserwuj Aspirynki i wyjmuj je, kiedy brzegi lekko się zarumienią. Podany w przepisie czas jest orientacyjny i zależy w dużej mierze od twojego piekarnika oraz wielkości samych kółek. Po pierwszej partii ciastek będziesz dokładnie wiedzieć, ile powinny się piec.
Ciastka Aspirynki należą do bardzo słodkich przekąsek. Cukrem traktuje się zarówno ciasto, jak i lukier, a często w użytych powidłach też znajduje się go całkiem sporo. Jeśli to dla ciebie za dużo, możesz zredukować słodycz, wsypując połowę zaleconej ilości do ciasta oraz wybierając mniej słodkie nadzienie. Z powodzeniem możesz też całkowicie zrezygnować z lukru, składając zwykłe kruche ciasteczka z dżemem.
Przepis podaje, by użyć powideł - najlepiej lekko kwaskowatych, które przełamią słodycz deseru. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Świetnie sprawdzą się także najróżniejszego rodzaju dżemy, konfitury, ale także masło orzechowe czy kremy orzechowo-czekoladowe. Najważniejsze, by były one bardzo gęste i samodzielnie nie ściekały z ciasteczek i wiązały ze sobą obie połówki. Nadzienie nakładaj na całkowicie ostudzone już Aspirynki, by ich temperatura nie spowodowała rozrzedzenia masy. Brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych, ale z powodzeniem sprawdzą się także: tarta czekolada, posypka cukrowa, drobno siekane orzechy.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1569
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 888
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1569
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 888
Składniki
Do miski przesyp mąkę. Wbij trzy żółtka jaj. Margarynę zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4 mm. Wytnij okrągłe ciasteczka.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Ciasteczka rozłóż na blasze w niewielkich odstępach.
Białko ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę. Udekoruj nią górę ciasteczek.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Kruche ciasteczka na aspirynki piecz przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka przełóż powidłami. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Aspirynki zajadaj solo lub z kubkiem gorącego napoju.