Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aspirynki to niewielkie kruche ciasteczka wypełnione po brzegi domowymi powidłami i obtoczone w wiórkach kokosowych. Są tak dobre, że ciężko się od nich oderwać. Można je jeść na okrągło.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 262
Polecam.
Odsłon: 426
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 262
Polecam.
Odsłon: 426
Składniki
Do miski przesyp mąkę. Wbij trzy żółtka jaj. Margarynę zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4 mm. Wytnij okrągłe ciasteczka.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Ciasteczka rozłóż na blasze w niewielkich odstępach.
Białko ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę. Udekoruj nią górę ciasteczek.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Kruche ciasteczka na aspirynki piecz przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka przełóż powidłami. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Aspirynki zajadaj solo lub z kubkiem gorącego napoju. Smacznego!