Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto mieć w domu swojskie ciasteczka. Przechowywane w puszce czy słoiku długo zachowują świeżość. Dobrze mieć je pod ręką, kiedy zechce nam się słodkości do kawy czy herbaty. Przydadzą się też dla niespodziewanych gości. Z podanych składników zrobiłam 35 ciasteczek.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7147
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154873
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7147
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154873
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Składniki
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować na wolnych obrotach. Następnie wsypać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto zrobi się gęste. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i zagnieść ciasto ręką.
Dłonie zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-17 minut. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia. Dopiero wtedy ściągać z blaszki.