Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto mieć w domu swojskie ciasteczka. Przechowywane w puszce czy słoiku długo zachowują świeżość. Dobrze mieć je pod ręką, kiedy zechce nam się słodkości do kawy czy herbaty. Przydadzą się też dla niespodziewanych gości. Z podanych składników zrobiłam 35 ciasteczek.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12718
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12718
Składniki
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować na wolnych obrotach. Następnie wsypać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto zrobi się gęste. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i zagnieść ciasto ręką.
Dłonie zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-17 minut. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia. Dopiero wtedy ściągać z blaszki.